Principiële opvattingen niet voor geld te koop.

Keuzes maken
Ik was nog erg jong toen ik mijn buurman, Oeki Hoekema, iets hoorde zeggen over keuzes maken. Welke keuze maak je wel of niet, wat vindt een ander daarvan en over je eigen weg kiezen. Eerlijk gezegd, ik snapte er niet veel van, vond hem maar eigenwijs en toch, toch is er iets van zijn woorden bij mij blijven hangen.

En daar sta ik vandaag even bij stil.

WK Qatar 2022
Gisteravond ging het gesprek bij Jinek over het WK Qatar 2022 en ik dacht meteen aan het bijzondere verhaal van Oeki en dat deel ik graag met jullie omdat het anno 2021 nog steeds actueel is.

Mensen met een sterke principiële opvatting die proberen het verschil te maken.

Dat deed Oeki. Sterker nog, hij had in zijn (voetbal) contract een bepaling op laten nemen dat hij niet tegen teams uit dictatoriaal geregeerde landen wilde spelen. Oeki gaf destijds aan “Een nieuw contract zal ik niet tekenen als er geen uitzonderingsclausule in voorkomt. Ik heb een principiële opvatting en die is voor geld niet te koop.” In 1978, toen het Nederlands Elftal zich opmaakte voor het Wereldkampioenschap in het Argentinië van dictator Jorge Videla, organiseerde hij een handtekeningenactie tegen Nederlandse deelname, maar zonder succes. En iedereen vond er wat van en er kwamen nogal wat negatieve reacties.

Jaren en jaren later vind ik het nog steeds zo krachtig. Krachtig én moedig dat Oeki toen al aangaf dat zijn principiële opvatting niet voor geld te koop was.

En waar sta ik vandaag even bij stil?
De bewondering die ik heb voor mensen, zoals Oeki én vele anderen, die ergens voor staan en daar voor uit komen. Het is belangrijk dat je mensen in je omgeving hebt die het verschil (durven) maken, daar leer je van.
En als je dan ook nog in een omgeving opgroeit, werkt of woont waar je vertrouwen en veiligheid ervaart om te zijn wie je wilt zijn, dan is dat geweldig.
Ik ervaar de vrijheid dat ik een mening mag hebben, opvattingen mag uiten en keuzes mag maken. Als iemand een andere mening of opvatting heeft,
ik (ver) oordeel niet;

‘maar ook mijn principiële opvattingen zijn niet voor geld te koop’.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn