Zwoferink Mediation

Vragen

Zwoferink Mediation

U vindt hier antwoorden op een aantal belangrijke vragen. Wilt u meer informatie of staat uw antwoord er niet tussen? Neem dan even contact op.

Ga direct naar:

Wat is Mediation?

Ben je op zoek naar een oplossing en lukt dat niet? Dan is mediation misschien iets voor jullie. Mediation is het oplossen van jullie conflict onder begeleiding van een mediator.

Waarom Mediation?

Bij mediation ga je samen met de andere partij op zoek naar een gezamenlijk oplossing voor het conflict dat jullie verdeeld houdt. Het gaat bij mediation niet om wie er juridisch gelijk heeft maar om een oplossing die voor jullie aanvaardbaar is. Uit onderzoek van de Raad van Rechtbanken en het Juridisch Loket blijkt dat in tweederde van de gevallen mediation binnen enige weken is afgerond. En in ruim driekwart van de gevallen zijn beide partijen tevreden met de afloop.

Wat is het voordeel van mediation?

Het voordeel van mediation is, dat de kwestie die jullie verdeeld houdt meestal sneller wordt opgelost dan wanneer jullie er voor kiezen om de kwestie voor de rechter te brengen. Als er van beide kanten bereidheid ontstaat om te onderhandelen over een oplossing dan heeft mediation een kans van slagen. Juist omdat jullie zelf met de oplossing komen, sluit dit meestal veel beter aan op de wensen van jullie beiden. Dat betekent ook dat de kans op een duurzame afspraak, na een succesvol mediationtraject, groter is dan bij een rechtszaak. Immers, bij een rechtszaak bepaalt een rechter en doet uitspraak. Dat is in de meeste gevallen fijn voor de ene partij maar pijnlijk voor de andere partij en brengt meestal geen goede verstandhouding tussen jullie tot stand.

Wat is het nadeel van mediation?

Het inschakelen van een mediator is altijd vrijwillig en jullie moeten bereid zijn om gezamenlijk deze stap te nemen. En het kan ook best moeilijk zijn om iemand van buitenaf in te schakelen. Dat vraagt soms ook om een eerste stap maar als die is genomen dat blijkt dat mediation meestal een goede keuze.

Mag je mediation weigeren?

Mediation is vrijwillig en deelname aan mediation is niet verplicht. Maar waarom zou je mediation weigeren? Er zijn namelijk veel goede ervaringen met mediation en rechters en bedrijfsartsen steunen mediation omdat jullie zelf in onderling overleg tot een oplossing komen. Maar vrijwilligheid betekent geen vrijblijvendheid. Mediation helpt jullie om er samen weer uit te komen.